Nederlandse Enid Blyton Homepagina - Nieuwe uitgave van Pitty
De Pitty-omnibus is verschenen!

Hier de pagina uit de catalogus van Uitgeverij Arena:Mijn review:

Alle zes de delen in een band. Ik had mijn twijfels toen ik het boek voor het eerst in mijn handen hield. Het boek is dik (bijna 4,5 centimeter, 635 pagina’s) en heeft geen plaatjes. De tekst loopt door, en door, en door. Alleen waar het ene deeltje ophoudt, en het andere deeltje begint, is een blanco pagina als scheidslijn aangehouden. Ik was bang dat het net zo’n boek als ‘De dikke Trom’ zou worden: een boek dat leuk leest, maar dat je nooit helemaal van voor naar achteren zult doorlezen. ‘De dikke Trom’ heb ik dan ook gelezen door er steeds stukjes uit te nemen: gewoon het boek openslaan en daar beginnen met lezen. Iets wat je bij Pitty zeker niet moet doen, omdat dat geen losse avonturen zijn.

Maar gelukkig, het blijkt allemaal mee te vallen. En dat komt vooral door de kracht van Enid Blyton. Je begint, en zij neemt je mee. Op de avonturen die Pitty beleeft. Bij de overgang van de verschillende boeken is het even wat raar. Het eind is zo geschreven dat het boek echt uit is, en dat je nieuwsgierig bent naar het volgende deel. Maar gelukkig! Het volgende deel ligt al onder je handen!
Ook het beleven van alle avonturen, helemaal van klas 1 tot en met klas 6 is niet zo’n langdradige kost als wat je zou verwachten. Ik herinner me uit mijn jeugd een vriendinnetje van mijn zusje die erg ziek geworden was en in bed moest blijven liggen. Als troost kreeg ze van haar ouders alle zes de delen van Pitty. Dat waren toen zes verschillende boekjes. Het meisje heeft ze alle zes achter elkaar uitgelezen. Er trad geen verveling op na deeltje zoveel. En zo is het ook bij deze omnibus. Alle zes de delen achter elkaar lezen is niet vervelend. Enid Blyton kennende, wil je na elk deeltje dolgraag nog meer boeken lezen.
En zo valt zes boeken in een band toch nog heel erg mee.

Desondanks blijft het een dik boek. En ik verwacht dat het boek het meest in trek zal zijn bij de mensen die Pitty al kennen en haar avonturen nog eens willen lezen. Voor die mensen zal het heerlijk zijn in een klap alle zes de delen te kunnen kopen. De tekst op de achterkant van het boek hint daar al op: ‘Een lekker dikke omnibus vol jeugdsentiment, met alle avonturen van Pitty bijeen!’ Voor deze mensen is het boek heel geschikt. Neemt niet weg, dat het ook prima te lezen is voor mensen die Pitty voor het eerst leren kennen. Zet dan alleen de gedachte opzij dat je dit boek uit *moet* krijgen. Begin gewoon, en laat je door Enid’s vertelkunst meeslepen.

Een minpunt vind ik het gebrek aan illustraties. Ik heb zelf de groene boekjes van de valkenserie van Pitty, en ik mis de illustraties van de voorkanten daar: Pitty met staartjes, en met kleding die past bij de rest van de illustratie. Nu moeten we het doen met slechts een tekening. De Pitty op de voorkant van de omnibus is ook heel anders, en het is even wennen. De bloem in het haar vind ik niets, en het gezicht straalt een zekere onzekerheid uit (het is minder stralend). Maar het gebouw van Malory Towers op de achtergrond vind ik schitterend. En wanneer je aan de tekening bent gewend, kom je tot de ontdekking dat hij toch wel mooi is.

De taal is ten opzichte van die in de groene boekjes flink aangepast. Maar voor zover ik kon zien is het ten opzichte van de latere druk uit 1991 niet gewijzigd. Over het algemeen zijn de wijzigingen niet storend. Een keer had ik het gevoel dat door de wijzigingen de sfeer was aangetast. Dat was in de eerste helft van het tweede deel. Maar over het algemeen merk je alleen dat de tekst gewijzigd is omdat je opmerkt: ‘He, maar dat was toch in de oorspronkelijke deeltjes heel anders?’ En soms heb je het idee dat Pitty een iets te moderne kreet slaakt (“Ik heb een te gekke vakantie gehad”). Maar over het algemeen leest het boek gelukkig net zo prettig weg als de oudere uitgaven. Wel heb ik een keer een foutje ontdekt die in de eerdere boekjes niet aanwezig was. Tja, iets te ijverig gecorrigeerd!

Tenslotte zijn het gebruikte papier en de gebruikte inkt voor de omnibus prima, en stinken niet. En ook dat is altijd belangrijk voor een goed boek!Verdere bespreking, en reviews van de afzonderlijke delen vind je in het forum. Bekijk de volgende links:
Nieuwe uitgave van Pitty.
Pitty naar kostschool.
Pitty's tweede kostschooljaar.
Pitty in de derde.
Pitty als vierde klasser.
Pitty's vijfde kostschooljaar.
Pitty's laatste kostschooljaar.Terug naar beginpagina
Anno 2007
Pages created by nanny