|
De vraag naar magie.
(21 Sep 2009, 08:51:16)
In dagblad de Pers van afgelopen dinsdag (15 September) staat een artikel getiteld: 'De Terreur van de Toverstok - De opvolgers van Harry Poter'.
In het stuk worden de verschillende series opgesomd die zijn ontstaan om een graantje mee te pikken van het succes van Harry Potter.
Citaat:
'.., want dankzij Potter zoekt elke uitgever een nieuwe internationale kinderkraken. Als er maar veel spoken, monsters en magische stokjes opduiken, dan komen de euro's vanzelf binnenvliegen, luidt hun redenering.'
En dus komen er series als 'Tunnels', 'The 39 Clues' en 'Twilight'.
Aan de ene kant snap ik het ontstaan van deze series wel: Na Potter willen mensen meer. Ze zouden graag meer van Potter willen lezen. Maar omdat dat niet kan, proberen ze iets te vinden wat er dan nog een beetje op lijkt. Vandaar dat je juist nu een opleving ziet in dit genre. En daar moet je als uitgever op inspringen.
Maar aan de andere kant, vind ik de conclusie: 'Als er maar veel spoken, monsters en magische stokjes opduiken, dan komen de euro's vanzelf binnenvliegen' onjuist. Potter is niet beroemd geworden door de magische stokjes. Potter is beroemd geworden door de fantastische manier van vertellen en het creeren en beheersen van intriges (heb ik gehoord). En ik denk: als je dat weet te bereiken in je boeken, *dan* komen de euro's vanzelf.
Maar ik denk wel dat het klopt: als je snel wat geld wilt verdienen, dan moet je nu op de vraag naar magie inspelen, en vlug wat boeken schrijven over spoken en monsters.
(Vorig stukje: Een saai stuk: En toen, en toen, en toen...)
Reacties:
Schrijf uw reactie!
|
|
|