|
De lezer met je meevoeren: wees uitgebreid.
(8 Feb 2010, 10:32:47)
Ik heb gemerkt dat je in je boeken veel meer moet uitleggen dan wat je normaal zou doen. Een lezer is eigenlijk lui. Hij volgt met zijn gedachten wat jij hem voorschotelt. Ik lees nu een stukje terug waarin ik iemand probeer verdacht te maken doordat ik een situatie beschrijf waarin die persoon zich verdacht gedraagt. Maar nu zo teruglezend, ontdek ik dat de boodschap helemaal niet overkomt. De persoon wordt voor mij niet verdacht en ik merk dat ik me als lezer nauwelijks over de vreemde situatie verwonder. Waarom niet? Ik merk dat dat komt omdat de hoofdpersoon zich niet over de situatie verwondert. Als schrijver heb ik verzuimd te beschrijven wat de hoofdpersoon er mee doet. En nu, doordat de hoofdpersoon zich niet verwondert, doordat er in het boek niet bij de vreemde situatie stil wordt gestaan, zal de lezer dat ook niet doen. Een lezer leest altijd verder en stopt zijn lezen niet om zijn eigen gedachten te formuleren.
Als schrijver is de ernst van de situatie je duidelijk, en je gaat er vanuit dat zowel de lezer als de hoofdpersoon de merkwaardigheid wel opmerkt en zich erover verbaast. Je gaat er vanuit dat dit alles heel duidelijk is, en dat je het niet expliciet hoeft te beschrijven. Wel dus. Wees expliciet. Wees uitgebereid. Neem de lezer mee met je gedachten. Laat de hoofdpersoon zich uitgebreid verwonderen. Denk niet te snel dat iets duidelijk is. Je moet een lezer altijd aan de hand meevoeren.
(Pemamente link van dit stukje: http://www.ngjmkamp.nl/schrijven/showitem.php?Itemid=22)
(Vorig stukje: De vraag naar magie.)
Reacties:
Methusalem@degooier., 28 May 2012, 15:13:55
Hallo Nannie Kamp,
Via de website van Enid Blyton ben ik op deze pagina terecht gekomen en heb begrepen dat je nogal wat geschreven hebt en nog schrijft.
Ik heb ze nog niet gelezen omdat ik er nu net pas kennis mee heb gemaakt.
Maar ik zal zeker doen.
Heb ik het goed dat jij ook een eigen versie van "De Vijf" hebt geschreven?
Dat is leuk want ik ben bezig met het opzetten en schrijven van een nieuwe serie die gebaseerd is op "De Vijf" van Enid. Maar deze speelt zich af, omdat de uitgever daarom heeft gevraagd, in de moderne tijd met computers en GSM's en dergelijke.
Bovendien heb ik mijn vijftal hun moderne avontuur laten beleven op Bonaire. Een eiland dat ik redelijk goed ken omdat ik er regelmatig vertoef.
Maar dat terzijde. Hoe ik op de manier van Enid ben gaan schrijven komt zo.
Ik las een aantal boeken van haar voor aan mijn twee kleinzoons en begon, lezende en voordragende, haar manier van schrijven steeds meer te waarderen.
Toen ik "De Vijf en het geheim van de vuurtoren" had voorgelezen zeiden mijn kleinzoons dat het verhaal nog niet af was en ook ik had de indruk dat er nog een deel achteraan moest komen. Nou toen mijn kleinzoons vroegen of ik dan het laatste hoofdstuk zelf niet kon schrijven viel het kwartje op zijn plaats en had de indruk dat Enid het er speciaal om gedaan had om mij zover te krijgen dat weer zou gaan schrijven!
Dus ben ik het laatste hoofdstuk gaan schrijven en het aan mijn kleinzoons voorgelezen, waarna de reactie kwam:"Opa, waarom ga je niet door met schrijven?"
Dus heb ik contact opgenomen met de uitgever en ben ik aan het werk getogen.
Kortom daar ben ik nog mee bezig en dit is mijn verhaal.
Met vriendelijke groeten
Methusalem de Gooier
(Internet Pseudoniem)
Nanine, 28 May 2012, 20:00:18
Hoi!!!
Wat leuk dat je schrijft. En het nog mag uitgeven ook! Erg leuk.
Zijn het 'De Vijf' boeken of een eigen serie (met eigen personen) waar je nu mee bezig bent?
Ik heb inderdaad twee boeken van 'De Vijf' geschreven. Ik vind het wel erg moeilijk om de stijl van Enid Blyton te vatten. Ze was zo goed! Momenteel ben ik met eigen boeken bezig. Ik hoop ook ooit eens officieel boeken te kunnen schrijven, maar dan moet je wel goed zijn, zodat mensen je boeken willen kopen.
Grappig dat je het idee hebt dat Enid Blyton je aan het schrijven heeft gezet. Ik merk dat er onder de Blyton fans meer mensen zijn die schrijven of willen schrijven, en de gedachte is wel eens door mij heen gegaan. Het kan best zijn dat ze vanuit de hemel dit allemaal stimuleert.
Ik moet "De Vijf en het geheim van de vuurtoren" weer eens lezen. Ik heb zelf nooit de indruk gehad dat er wat miste. Maar misschien als ik er op let, dat ik het zie.
Leuk van je te horen.
Groetjes!
Nanine
C.C. Ashtree, 4 Jan 2013, 00:13:34
ik ben al een tijdje op zoek naar een manier om te leren schrijven. Een verhaal schrijven vergt meer dan enkel een spannend verhaallijn en stoere personages.
Ik heb verschillende, volgens mij toch, geweldige ideeën. Ik heb enkel gemerkt dat het verhaal dat ik in mijn hoofd zie spelen niet zomaar kan neerpennen. Het gevoel dat het verhaal mij geeft, moet ik op een bepaalde wijze ook zo bij de lezers kunnen creëren. En dat is volgens mij het mooie maar ook het meest uitdagende aan schrijven.
Dus, ik ben op zoek gegaan naar manieren om het schrijven onder de knie te krijgen. En zo kom ik hier terecht! Ik heb vele dingen bijgeleerd.
Ik wil je hierbij dus erg bedanken met het maken van dit blog. Ik geloof en ben er zelfs erg van overtuigd dat ik niet de enige ben die met jouw blog het schrijven beter heeft leren kennen. Dank je!
Ik hoop dat ik ooit mijn verhalen met anderen kan delen maar daarvoor zal ik nog veel moeten oefenen...
Vriendelijke groeten
C.C. Ashtree
Sam Donoghue, 18 Jun 2016, 17:11:15
Wat heerlijk om te zien dat er nog iemand een blog heeft over het schrijven...
Zelf ben ik bezig met een fantasy verhaal en ik moet zeggen dat het niet altijd gemakkelijk is :)
Heerlijk om je blog te lezen.
Groetjes van een medeschrijver
Sam Donoghue
Schrijf uw reactie!
|
|
|