Nederlandse Enid Blyton Homepagina - Pitty als vierde klasser Nederlandse Enid Blyton Homepagina - Boeken - PittyPitty als vierde klasser
(Upper fourth at Malory Towers)
Arena omnibus

Valkenserie '90

Valkenserie

Valkenserie oudOnbekendOok in dit deel is het voor Pitty en haar vriendinnen weer een opwindende en leuke tijd, die ze op de kostschool 'Malory Towers' doorbrengen. Pitty raakt in vele verwikkelingen, voordat ze tot klassehoofd wordt gekozen, maar ook daarna zijn de spannende avonturen niet voorbij.
Al met al weer een deel dat de Pitty-bewonderaarsters zo zal boeien, dat ze er nog vaak met hun vriendinnen over zullen spreken !
Review:
'Pitty als vierdeklasser' is een doorsnee kostschool-verhalen-boek. Maar wel een leuke!

Aan het begin van het trimester is iedereen weer aanwezig. Dit keer mag Lizzie, Pitty's kleine zusje mee. Ze is erg blij, en erg benieuwd naar Malory Towers, welk ze zo goed kent van Pitty's verhalen. Pitty kijkt er naar uit haar zusje alles te laten zien. Maar helaas pakt het anders uit: In de eerste klas is nog een nieuw meisje: Julie. Julie is het nichtje van Alice. Ze is vreselijk bijdehand, en onderzoekt alles zelf. Julie neemt Lizzie mee op ontdekkingstocht door de school, zeer tot verdriet van Pitty.
In de vierde klas komen drie nieuwe meisjes: Een tweeling: Connie en Ruth; en Clarissa. De tweeling is aardig, en in het begin is daar niets mee aan de hand. Maar Clarissa lijkt van adel te zijn. En wanneer Eline dat merkt neemt ze voor Clarissa als vriendin te nemen. Clarissa komt een dag later, en als ze komt ziet ze er zo niet-adelijk uit dat Eline haar kans bijna had gemist. Maar Eline grijpt toe. Clarissa is verlegen en bang, en de anderen vinden het vervelend dat ze meteen onder invloed van Eline staat. Maar ze kunnen niets doen.
Tot haar grote trots wordt Pitty gekozen als klassehoofd. Dat is op Malory Towers een eervol baantje, waarbij je ook verantwoordelijkheid draagt. Pitty is erg trots dat ze het mag zijn. Het trimester verloop in het begin rustig, met kleine voorvallen. De klas houdt een nachtfeest met een heleboel lekkers. Maar de dagen na dit nachtfeest gaat het mis: Julie heeft het nachtfeest van de vierde klas gezien, en wil hen verraden. Pitty verliest haar zelfbeheersing en wordt woedend. Hierdoor mag ze geen klassehoofd meer zijn. Pitty vind het erg vervelend, maar deze ruzie heeft ook voordelen gehad: want tot grote opluchting van Pitty is de vriendschap tussen Julie en Lizzie voorbij. Er breekt nog een vriendschap, namelijk die van Clarissa met Eline. Clarissa heeft zo'n afkeer gekregen van alle leugens die Eline altijd vertelt, dat ze niet meer vriendin met haar wil zijn. Ze blijkt van paardrijden te houden en zoekt vriendschap met Wim. Eline is daar echter niet rouwig om, want op bezoekdag heeft ze gezien dat Clarissa's moeder maar een eenvoudige vrouw is. Niets van adel. Dus ze vindt Clarissa niet meer interessant.
Het trimester loopt al bijna op zijn einde wanneer Connie, een van de tweeling, steeds wordt geconfronteerd met stukgemaakte spullen. De klas staat voor een raadsel. Maar Pitty weet te achterhalen dat het Ruth, de tweelingzus, is die dit doet. Pitty gaat verstandig met Ruth om, en als beloning voor haar verstandig gedrag mag ze weer klassehoofd zijn. Zo eindigt dit trimester voor iedereen goed. Behalve voor Eline: Want Clarissa blijkt wel degelijk van adel te zijn! Die eenvoudige vrouw die haar op bezoekdag kwam opzoeken was niet haar moeder, maar haar gouvernante! Eline heeft een kans gemist.

Ik heb weinig opmerkingen over dit boek. Vergeleken met de delen twee en drie, zijn de gebeurtenissen minder heftig. Maar toch leest het boek goed weg. Er gebeuren een heleboel kleine, leuke dingen in; en ongemerkt vlieg je er zo door heen.
Ik heb slechts een opmerking te maken: helemaal in het begin van het boek staat dat ouders belangrijk zijn voor de meisjes: de meisjes blijken het belangrijk te vinden dat hun ouders er goed uitzien. Dit is zo heel anders dan wat in het derde deel steeds is gezegd over uiterlijk vertoon, dat dat mijn mening over het derde deel heeft aangescherpt.
Verder kon ik mij Pitty's verdriet over het feit dat iemand anders Lizzie alles liet zien heel goed voorstellen. Als oudste vond ik het zelf ook altijd erg leuk mijn zusjes alles te laten zien, en ze op een nieuwe plek te begeleiden.


N.B. Bekijk ook het review op het forumOpmerkingen:
  • Met dank aan Ellen voor enkele scans
Wat vind jij van dit boek?

Titel:


Bericht:


Je naam:Bekijk ook deze boeken:


Terug naar boekenoverzicht
Terug naar beginpagina
Anno 2008
'Scheppen van werelden'

Pages created by nanny