Nederlandse Enid Blyton Homepagina - Pitty's tweede kostschooljaar Nederlandse Enid Blyton Homepagina - Boeken - PittyPitty's tweede kostschooljaar
(The second form at Malory Towers)
Arena omnibus

Valkenserie '90

Valkenserie

Valkenserie oudOnbekendDe vakantie is om en de leerlingen van de bekende kostschool zijn blij elkaar weer terug te zien.
Met behulp van haar vriendinnen lost Pitty, naast andere boeiende avonturen een diefstal en een valse beschuldiging op.
Review:
Het tweede boek uit de Pitty-serie vind ik een klassiek boek: Zoals de meeste kostschool-boeken van Enid Blyton draait het in dit boek om de nieuwe meisjes, en de situaties die zij brengen. Er zijn grappige situaties, er worden streken uitgehaald, en er zit weer levenswijsheid in. Al dit samen maakt het tweede boek uit deze serie tot een heerlijk boek.

Pitty is nu al een aantal trimesters op Malory Towers, en nu zit ze voor het eerste trimester in de tweede klas. Er zijn dit trimester drie nieuwe meisjes: Ellen, een ernstig kind dat op Malory Towers is gekomen omdat ze de studiebeurs van de school heeft gewonnen; Linda, een meisje dat net zo verstrooid is als Irene maar fantastische tekeningen kan maken; en Olga, een knap kind dat van rijke komaf is.

Zoals verwacht papt Eline direct met Olga aan, en daarmee is de opzet voor een echt Enid-Blyton-kostschool boek compleet. Maar voordat de gebeurtenissen in de snelkookpan komen, worden we eerst door het kabbelende eerste gedeelte geleid. De drie nieuwe meisjes worden geÔntroduceerd. Linda wordt dikke vriendinnen met Irene, en het is kostelijk hun avonturen te lezen, want beide zijn even vergeetachtig. Olga wordt vriendin met Eline. Maar omdat Olga iemand nodig heeft die haar Franse huiswerk voor haar maakt, wordt ze ook vriendin met Mary-Lou. Mary-Lou vindt Olga heel erg mooi, en is verrukt over de vriendschap. Eline is een beetje jaloers, maar Olga troost haar door te zeggen dat ze Mary-Lou alleen gebruikt voor haar Frans en dat Eline haar echte vriendin is.
En Ellen krijgt geen vriendin. Ze is ernstig en zwijgzaam, en soms opvliegend. Niemand mag haar graag, maar Jeanne neemt de moeite aardig tegen haar te zijn. Het is voor niets, want Ellen blijft ook tegen haar nukkig doen, maar Jeanne zet door.
Aan deze mix van nieuwe meisjes wordt nog de boosheid van Alice jegens Sally gevoegd. Tot ergernis van Alice is Sally namelijk klassenvertegenwoordigster van de tweede geworden. Alice had dat baantje graag willen hebben, en koestert nu wraak. En dit alles zijn de ingrediŽnten voor dit boek.

Zoals gezegd verloopt het eerste deel kabbelend. Linda's tekentalent wordt ontdekt, en de meisjes hebben er veel plezier mee. In ruil voor dat de meisjes al haar nare klussen voor haar opknappen, tekent Linda grappige karikaturen van de leraressen die door de meisjes erg worden bewonderd. Daarnaast worden streken uitgehaald; Olga krijgt een lesje wanneer ze zich voor een wandeling wil drukken; en er is opschudding wanneer de twee Franse leraressen onenigheid krijgen over de rolverdeling van het Franse toneelstuk. Bij dit laatste spelen Linda's tekeningen ook een rol; en Alice komt er niet zo best vanaf, wat haar nog woedender maakt.

De gebeurtenissen beginnen over elkaar heen te buitelen wanneer Ellen ziek wordt. Al het hele trimester maakt Ellen zich zorgen over haar werk. Het is behoorlijk, maar niet goed. Nu wordt ze ook nog ziek, en moet een boel lessen missen. Ze kan niet verdragen dat ze straks geen goede cijfers zal halen, en besluit te proberen de proefwerken al van te voren in te zien. Toevallig wordt precies in die tijd ook geld en andere waardevolle dingen van de meisjes gestolen. De verdenking valt al snel op Ellen. Sally waarschuwt nog te wachten totdat er hard bewijs is, maar woedende Alice wil niet naar Sally luisteren. In het openbaar beschuldigt ze Ellen van de diefstallen. Wanneer Pitty het meisje 's nachts ook nog betrapt op spieken, wordt dit te veel voor Ellen. Ze stort in, met een zware hoofdpijn. Ellen verschijnt niet meer op school. Er komen praatjes dat ze vanwege de diefstallen is weggestuurd. En de tweede klas voelt zich ongemakkelijk.
De volgende avond woedt buiten een vreselijke storm. Olga wil een pakje op de bus doen, maar ze heeft helaas andere verplichtingen. Mary-Lou besluit het voor haar te doen en trekt in haar eentje de stormachtige avond in. Wanneer ze niet terugkomt, besluit Olga haar te zoeken. Ze vindt Mary-Lou die van de klif af is geblazen en weet haar leven te redden. Olga is daarna de held van de school, maar wanneer Pitty en haar vriendinnen de volgende dag het pakje van Olga gaan opzoeken, vinden ze daarin de gestolen spullen. Ellen blijkt niet de dief te zijn.

Dit tweede deel van het boek is indringend, en emotioneel. Alle gebeurtenissen worden hier samengebracht en je leest het in een stuk weg. Een mooi stuk vind ik het gedeelte waarin de meisjes met juffrouw Grayling praten en alles wordt opgehelderd.
'Al die meisjes! Wat een zware verantwoordelijkheid altijd alles te moeten opknappen en uit ieder meisje het beste te halen! Geen wonder dat juffrouw Grayling te veel grijze haren had voor haar leeftijd.'
Het kabbelende eerste deel met zijn grapjes en streken, samen met dit indringende tweede deel maken van dit tweede boek het beste boek van de serie.


N.B. Bekijk ook het review op het forumOpmerkingen:
  • Met dank aan Hernie en Ellen voor enkele van de scans.
Wat vind jij van dit boek?

Titel:


Bericht:


Je naam:Bekijk ook deze boeken:


Terug naar boekenoverzicht
Terug naar beginpagina
Anno 2008
'Scheppen van werelden'

Pages created by nanny