Nederlandse Enid Blyton Homepagina - Het geheim van het Maankasteel Nederlandse Enid Blyton Homepagina - Boeken - Geheime Eiland serieHet geheim van het Maankasteel
(The secret of Moon Castle)
Valkenserie

Witte Raven JeugdpocketsZou het waar zijn wat de mensen vertelden? Het Maankasteel zou een geheimzinnig verleden hebben vol gewelddadige taferelen en onverklaarbare gebeurtenissen.
Jack, Peggy, Mike en Nora zijn opgetogen wanneer de familie van prins Paul het Maankasteel huurt om er de vakantie door te brengen. Maar er staat hun heel wat te wachten: muziekinstrumenten die zomaar beginnen te spelen, boeken die van de plank springen, lichten die branden in de afgesloten toren en in de verlaten tinmijnen. Zouden ze het geheim ontdekken dat het kasteel achter zijn dikke muren verborgen houdt?

Hoofdstukken-overzicht:
(Valkenserie)


Hoofdstuk 1: Thuis voor de grote vakantie
De jongens komen thuis van kostschool. Mevrouw Arnold heeft opwindend nieuws.


Hoofdstuk 2: Een kasteel kiezen
Op zoek naar een geschikt kasteel. Ze gaan het Maankasteel bezichtigen.


Hoofdstuk 3: Het Maankasteel
Het Maankasteel ligt in een verlaten landschap. Er doen rare verhalen over de ronde.


Hoofdstuk 4: In het kasteel
Bezichtiging van het kasteel. De kinderen zijn nieuwsgierig naar de grote toren. Maar die zit op slot! En de sleutel schijnt zoek te zijn.


Hoofdstuk 5: Een nare man
De kinderen maken kennis met Guy, de zoon van een van de bewaarsters, en een erg nare man. Mevrouw Arnold beslist dat Guy weg moet zijn als zij het kasteel huren.


Hoofdstuk 6: Plannen maken
Voorbereidingen voor het kasteel. Meneer Arnold moet een nieuw vliegtuig testen, en zijn vrouw zal hem daarbij vergezellen.


Hoofdstuk 7: Er gaat iets mis
De kinderen krijgen bericht dat Pauls familie nog niet kan komen. Omdat het kasteel al is gehuurd, mogen zij er alvast heen. Hun huishoudster Dimmy gaat mee.


Hoofdstuk 8: Weer in het kasteel
Op weg naar het kasteel. Ze horen nog meer geheimzinnige verhalen.


Hoofdstuk 9: Wennen in het kasteel
Kiezen van de slaapkamers. Dimmy maakt kennis met de drie bewaarsters.


Hoofdstuk 10: Vreemde gebeurtenissen
De kinderen proberen opnieuw naar de toren te gaan. Voor de deur blijkt een grote kast te zijn neergezet, met allemaal rotsblokken erin! De deur is nog steeds op slot. In de zitkamer hoort Dimmy spookachtige ploinken van de muziekinstrumenten die daar zijn opgehangen.


Hoofdstuk 11: Weer TWANG - DONG!
Als ze theedrinken, klinken de muziekinstrumenten weer. De kinderen gaan op onderzoek, maar vinden niets.


Hoofdstuk 12: Een interessante ontdekking
Mike en Jack ontdekken dat er licht brandt in de toren. Ze zien zelfs iemand's schaduw!


Hoofdstuk 13: Jack hoort een heleboel dingen
De kinderen ontdekken dat de deur naar de toren open is geweest. Terwijl de anderen naar de stad gaan, blijft Jack stiekum achter. Hij ontdekt dat Guy nog steeds in het kasteel is.


Hoofdstuk 14: Allemaal erg vreemd
Jack luistert naar een oude speeldoos. Onderwijl lijkt het portret van lord Moon tot leven te komen. In de zitkamer valt plotseling een vaas kapot.


Hoofdstuk 15: Het vervallen dorp
De kinderen bezoeken het verlaten dorp dat naast het kasteel ligt. De drie jongens dalen af in de oude tinmijn.


Hoofdstuk 16: Beneden in de mijnen
In de tinmijn stuiten de jongens op mannen in rare pakken die een vreemd experiment uitvoeren. Vervolgens beginnen hun armen en benen te tintelen.


Hoofdstuk 17: Tintelingen en springende boeken!
De bewaarsters hebben een medicijn tegen de tintelingen. Terwijl de jongens in bed liggen, zoeken de meisjes in de bibliotheek naar boeken over het kasteel en de mijnen. Terwijl ze daar zijn, springen enkele boeken spontaan van de planken.


Hoofdstuk 18: Spannend kaartlezen
In het boek dat de meisjes hebben teruggebracht, vinden de kinderen kaarten van het kasteel. Ze ontdekken dat er een geheime gang moet zijn, die vanuit Pauls slaapkamer naar de toren loopt.


Hoofdstuk 19: Midden in de nacht
's Nachts komt iemand in hun slaapkamers en doet de gordijnen dicht. Maar Mike en Jack worden wakker. Wanneer ze de gordijnen weer opendoen, zien ze een vreemde lichtgloed boven het verlaten dorp zweven.


Hoofdstuk 20: Waar is de geheime deur?
De kinderen onderzoeken Pauls slaapkamer, maar kunnen de toegang tot de geheime gang niet vinden.


Hoofdstuk 21: Een vreemde, nachtelijke trip
Dimmy neemt de kinderen mee naar het zwembad. 's Avonds is iedereen moe. Toch gaan Jack en Mike nog op zoek naar de toegang van de geheime gang. Ze vinden hem en komen in de toren.


Hoofdstuk 22: Een echt avontuurlijke tijd
In de toren blijken een heleboel mannen te zitten. De mannen maken ruzie met Guy. De twee jongens luisteren toe en horen zo waarmee Guy bezig is. Het lukt de jongens de sleutel om te draaien, en zo de mannen gevangen te zetten


Hoofdstuk 23: Een spannend slot
De volgende ochtend vertellen de jongens hun verhaal. Ze horen nu ook dat een van de huisbewaarsters al die streken met hun uitgehaald heeft, in opdracht van Guy. De politie wordt gewaarschuwd. Het avontuur is afgelopen.

Opmerkingen:
 • Eerder verschenen onder de titel: "Rumoer op slot Dorresteyn!".
 • Tekst van "Rumoer op slot Dorresteyn":
  De ouders van Alex, het vorstenpaar van Paradiso, zullen naar Engeland komen om daar de zomervakantie door te brengen.
  Alex, Ben, Machiel, Inge en Peggy vinden dat er een kasteel gezocht moet worden als verblijfplaats voor het vorstenpaar.
  Ze gaan op zoek en vinden er ook één. Maar er gebeuren ontzettend vreemde dingen. Boeken vallen zo maar naar beneden, instrumenten geven geluid, enz. Het vijftal is echter niet af te schrikken en ze gaan op zoek naar de oorzaak.
  Die vinden ze ook, maar na heel wat avonturen.".


 • Met dank aan Ellen voor een van de scans.
  Met dank aan Hernie voor de tekst van 'Rumoer op slot Dorresteyn!'.
Wat vind jij van dit boek?

Titel:


Bericht:


Je naam:Bekijk ook deze boeken:


Terug naar boekenoverzicht
Terug naar beginpagina
Anno 2008
'Scheppen van werelden'

Pages created by nanny